My lemon cupcakes cooking with multifunction convection oven

My lemon cupcakes cooking with multifunction convection oven

Postby Mutita » Mon Aug 01, 2011 8:55 pm

:D

My lemon cupcakes cooking with a multi-function convection oven

Please visit viewtopic.php?f=90&t=485 for more information about the Multi-Function Convection Oven!

Ingredients

• 110g butter, softened

• 110g caster sugar

• 1 cup plain flour, sifted

• 2 small eggs

• 1/4 teaspoon salt

• 1/4 cup milk

• 1 1/2 teaspoon baking powder

• 1/2 large lemon, finely grated zest only

• 1/2 teaspoon vanilla extact


for the lemon butter icing

• 40 g butter

• 90 g icing sugar

• 1/2 large lemon, finely grated zest only

• 1-2 teaspoons lemon juice


Method

• Beat the butter, sugar until very light and fluffy.

• Add the eggs one at a time, beating each one in well before adding the next.

• Carefully fold in the dry ingredients with the melted butter mix together add milk, the lemon zest and vanilla extact.

• Preheat the multi-function convection oven to 150°C and place 10 paper cases into a muffin tin.

•Bake for 25-30 minutes. check to see if the lemon cupcakes are ready by inserting a cocktail stick into one of the cupcakes.

If it comes out dry then the cupcakes are done. If not, then back in the oven for a few minutes more.

Don't overcook the cupcakes otherwise they will dry out.

Lift the lemon cupcakes out of the muffin tin and leave to cool on a wire rack.


Make the lemon butter icing

• Beat the butter until very soft.

• Gradually add the icing sugar and the rest of the lemon zest and beat into the butter.

Add some of the juice of the zested lemon until you have a smooth paste.

When the cakes are cool, drizzle some lemon icing mixture over the top.

These cupcakes are best eaten on the day they are made
.


เค้กมะนาว สูตรของหนูเองค๊า... :lol:

สาเหตุที่ทำเป็นคัพเค้กก็เพราะว่า เคยลองทำใส่พิมพ์ตามปกติ ปรากฏว่าออกมาแย่มากๆ ตรงกลางไม่ยอมสุก
ด้านบนแข็งเกรียม และใช้เวลานานมากๆในการอบ นัทได้ลองหลายวิธีไม่ว่าจะเปลี่ยนเป็นพิมพ์เล็กลง
ปรับความร้อนให้ต่ำกว่าปกติ หรือแม้แต่ลดสูตรให้ปริมาณน้อยลงมา ก็ดูเหมือนว่าจะไม่ยอมสุกและไม่ดีสักที

สุดท้ายก็เลยลองทำใส่พิมพ์มัฟฟิน และลดความร้อนลงจากสูตรทั่วๆไป ปรากฏว่าสำเร็จ..เฮ้อ กว่าจะได้

มาดูกันเลยค่ะว่าสูตรและวิธีทำมีอะไรบ้าง อาจดูแยะไปหน่อย แต่รับรองว่าออกมาอร่อยมากๆ ภูมิใจสุดๆ เพราะมั่วสูตร
เอาเอง ทำไปลุ้นไป ผลออกมาดี นี่ก็ต้องมีเฮ ใช่ม๊า ;)

ส่วนผสม

แป้งเค้ก 1 ถ้วยตวง

ผงฟู 1 1/2 ช.ช.

เกลือ 1/4 ช.ช.

ไข่ฟองเล็ก 2 ฟอง

น้ำตาลละเอียด 110 กรัม

เนย 110 กรัม

นม 1/4 ถ้วยตวง

วานิลา 1/2 ช.ช.

ผิวมะนาว 1/2 ลูกใหญ่

ส่วนผสมสำหรับไอซิ่งแต่งหน้า

เนย 40 กรัม

ไอซิ่ง 90 กรัม

ผิวมะนาวขูด 1/2 ลูก

น้ำมะนาว 1-2 ช.ช.

วิธีทำ

แป้ง เกลือ ผงฟู ร่อนรวมกัน สองครั้ง พักไว้

ตีเนยให้นุ่ม ใส่น้ำตาลทรายละอียดลงไปตีจนเป็นครีม จากนั้นใส่ไข่ลงไปครั้งละหนึ่งฟอง
เมื่อครบจำนวนแล้ว ใส่ผิวมะนาวขูด

จากนั้นใส่แป้ง ตีเบาๆเพราะแป้งจะฟุ้ง จากนั้นใส่นม สลับกันไปจนหมด
ใส่วานิลาเป็นขั้นตอนสุดท้าย

ตักใส่ในถ้วยพิมพ์กระดาษ ไม่ต้องทาเนย วางลงในหม้ออบ แล้วค่อยเปิดไฟใช้ความร้อน 150

เวลา 25-30 คอยเช็คดูถ้าเห็นว่าหน้าเหลืองเกินไปก่อนที่ขนมจะสุก ผ่อนไฟลงนิดหน่อย
วิธีเช็คขนม ใช้ไม่ปลายแหลม จิ้มลงไปตรงกลาง ยกขึ้นมาไม่มีของเหลวติดปลายไม้มาด้วย
แสดงว่าสุก นำออกมา ถอดพิมพ์อลูมินั่มออก แล้ววางให้เย็น รอแต่งหน้า

วิธีทำไอซิ่ง

ก็แค่นำส่วนผสมทั้งหมดตีรวมกันแล้วแต่งได้เลย..เคยอ่านเจอบางสูตร เค๊าว่าถ้าใช้มะนาวเขียว
บ้านเราใส่ลงไปด้วยจะหอมและรสชาติดีกว่ากัน แต่นัทหาไม่ได้ก็เลยใช้มะนาวเหลืองลูกใหญ่
อย่างเดียว....ใครทำแล้วเอารูปมาโชว์บ้างน๊า...



Lemon-cupcakes_34.jpg


Lemon-cupcakes_27.jpg


Lemon-cupcakes_5.jpg


Lemon-cupcakes_6.jpg


Lemon-cupcakes_7.jpg


Lemon-cupcakes_9.jpg


Lemon-cupcakes_11.jpg


Lemon-cupcakes_12.jpg


Lemon-cupcakes_13.jpg


Lemon-cupcakes_14.jpg


Lemon-cupcakes_15.jpg


Lemon-cupcakes_16.jpg


Lemon-cupcakes_18.jpg


Lemon-cupcakes_19.jpg


Lemon-cupcakes_20.jpg


Lemon-cupcakes_30.jpg


Lemon-cupcakes_29.jpg


Lemon-cupcakes_28.jpg


Lemon-cupcakes_26.jpg


Lemon-cupcakes_33.jpg


Lemon-cupcakes_1.jpg


76.jpg


77.jpg


ขอให้สนุกสนานในการทำและอร่อยๆค๊า

;)
I am a food lover - that is why I created http://www.food-lover.co.uk The home of great Recipes and almost everything about food ! My Websites : http://www.mutita.co.uk - http://www.carnabybelle.co.uk . Our generous hosts : http://www.orangutan.co.uk - http://www.theholt.co.uk
User avatar
Mutita
Site Admin
 
Posts: 709
Joined: Mon Sep 06, 2010 9:02 pm

Return to Cooking with a Multi-Function Convection Oven

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron