My delicious and simple Chocolate cupcakes

My delicious and simple Chocolate cupcakes

Postby Mutita » Mon May 28, 2012 2:51 pm

:D


My delicious and simple Chocolate cupcakes


Please visit viewtopic.php?f=90&t=485 for more information about the Multi-Function Convection Oven!


55-2.jpg



Ingredients


120 g all-purpose flour

20 g unsweetened cocoa powder

120 g caster sugar

1/2 teaspoon vanilla Sugar

2 teaspoon baking powder

80 g salted butter, softened

1/2 teaspoon salt

2 small eggs

120 g milk


Method


56-1.jpg


1. Sift together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, salt and vanilla Sugar in a bowl.

58-1.jpg


2. In another bowl beat the butter until soft, creamy and pale. Add sugar and beat until light and fluffy.

59-1.jpg


3. Beat in eggs one at a time and beat until well combined.

61-1.jpg


62-1.jpg


4. Carefully fold in the dry ingredients with the melted butter mix together add milk,

begining and ending with the dry ingredients. Beat until smooth.

64-1.jpg


66-1.jpg


5. Divide the melted chocolate into cupcake liners, fill a little less than 2/3 full.

67-1.jpg


6. Preheat the multi-function convection oven to 140°C .

68-1.jpg


7. Bake approximately 25-30 minutes, check to see if the cakes are ready by inserting a cocktail stick into one of the cupcakes.

If it comes out dry and clean then the cupcakes are done. If not, then back in the oven for a few minutes more.

Don't overcook the cupcakes otherwise they will dry out.

69-1.jpg


8. Stand for 5 minutes and then turn out onto wire rack to cool completely.

70-1.jpg


9. Iced or leave plain if preferred.

:D

ช๊อกโกแล๊ต คัพเค้ก ทำง่ายๆ แต่อร่อยถูกใจมากๆ

กลับไปเมืองไทยคราวนี้เห็นเตาอบลมร้อนวางขายตามแผนกเครื่องใช้ไฟฟ้า ราคาถูกมากๆ จนอยากขนกลับมาด้วย

เพราะซื้อที่นี่ราคาค่อนข้างแพงเลยทีเดียว น้องๆเพื่อนๆที่อยู่หอพัก หรือไม่มีพื้นที่มากมายในห้องครัว เจ้าเตาอบลมร้อนนี้

น่าซื้อมาใช้มากๆ เพราะนัทใช้ทำอาหาร ขนมหลายอย่าง ออกมาดี เหมือนเตาอบบ้านทั่วๆ แถมยกไปทำตรงไหนก็ได้

ทำความสะอาดก็ง่าย อ้าวนอกเรื่องไปกันใหญ่ กลับมาทำเค้กกันต่อดีกว่าค่ะ


ส่วนผสม


แป้งเค้ก 120 กรัม

ผงฟู 2 ช.ช.

เกลือ 1/4 ช.ช.

ไข่ฟองเล็ก 2 ฟอง

น้ำตาลละเอียด 120 กรัม

เนย 80 กรัม

นม 120 กรัม

น้ำตาลวานิลา 1/2 ช.ช.

ผงโกโก้ 20 กรัม


วิธีทำ

ถ้าเพื่อนๆจะทำเค้กนี้โดยใช้เตาอบบ้าน ให้วอร์มเตาอบที่ 160°C รอไว้ก่อนเลย เพราะความร้อน
และการนำส่งความร้อนจะต่างกันกับฝาอบลมร้อน ซึ่งร้อนเร็วและดูเหมือนว่าจะร้อนกว่ามาก เนื่องจาก
เคยลองทำโดยใช้ความร้อนเท่าเตาอบธรรมดา ปรากฏว่าด้านบนไหม้ ตรงกลางเละเป็นน้ำเลยล่ะค่ะ


ร่อน แป้ง เกลือ ผงฟู และผงโกโก้ รวมกัน สองครั้ง พักไว้

ตีเนยให้นุ่ม ใส่น้ำตาลทรายละอียดลงไปตีจนเป็นครีม จากนั้นใส่ไข่ลงไปครั้งละหนึ่งฟอง ตีให้เข้ากัน

จากนั้นใส่แป้งที่ร่อนรวมกันไว้ลงไป ตีเบาๆเพราะแป้งจะฟุ้ง จากนั้นใส่นม สลับกันไปจนหมด

ตักใส่ในถ้วยพิมพ์กระดาษ ไม่ต้องทาเนย วางลงในหม้ออบ แล้วค่อยเปิดไฟใช้ความร้อน 140°C

ใช้เวลาประมาณ 25-30 วิธีเช็คขนม ใช้ไม้ปลายแหลม จิ้มลงไปตรงกลาง ยกขึ้นมาถ้าไม่มีของเหลวติดปลายไม้มาด้วย

แสดงว่าสุก นำออกมาวางพักไว้ประมาณ 5 นาที แล้วค่อยๆถอดพิมพ์อลูมินั่มออก วางบนตะแกรงผึ่งให้เย็นสนิท

เก็บใส่กล่องให้มิดชิดกันลมเข้า


ป.ล. แบบไม่แต่งหน้าก็อร่อยเข้มข้นมากอยู่แล้ว ยิ่งหลังจากอบแล้วหนึ่งวันยิ่งอร่อยขึ้นเพราะชุ่มและนุ่มเพิ่มขึ้นไปอีกค่ะ


ขอให้อร่อยนะค๊ะทุกๆคน


;)
User avatar
Mutita
Site Admin
 
Posts: 709
Joined: Mon Sep 06, 2010 9:02 pm

Return to Cooking with a Multi-Function Convection Oven

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron