Banana cake cooking with a multi-function convection oven

Banana cake cooking with a multi-function convection oven

Postby Mutita » Sun Nov 13, 2011 12:37 am

:D

Banana cupcakes cooking with a multi-function convection oven

Please visit viewtopic.php?f=90&t=485 for more information!


Ingredients


- 80 g Butter, softened

- 100 g caster sugar

- 1 large Egg

- 150 g Cake flour, sifted

- 1/4 teaspoon baking powder

- 3/4 teaspoon Bicarbonate of Soda

- 1 Banana - mashed

- 2 tablespoons sour cream

- 1 teaspoon vanilla extact

- 1/4 teaspoon salt


Method


1. Into a large bowl sift together the flour, sugar, baking powder, baking soda and salt.

2. In the bowl of a stand mixer, or in a medium bowl with a hand mixer. Beat the sugars and butter together until smooth, mix in the egg and vanilla essence.

3. Add the flour, mashed bananas. Mix thoroughly in a figure of eight.

4. Preheat the multi-function convection oven to 140-150°C and place 10 paper cases into a muffin tin.

5. Bake for 25-30 minutes. check to see if the cakes are ready by inserting a cocktail stick into one of the cupcakes.

If it comes out dry then the cupcakes are done. If not, then back in the oven for a few minutes more.

Don't overcook the cupcakes otherwise they will dry out.

6. When you take the cake out of the oven, take it out of the tin and place it on a wire rack or something similar.
This will stop the cake sweating and getting damp - it really does make a difference. Allow the cake an hour or so to cool down.


เค้กกล้วยหอม อร่อยๆมาแล้วค๊า...


อุณหภูมิที่ให้ไว้ในสูตรนี้ สำหรับใช้กับเตาอบลมร้อนหรือmulti-function convection oven เท่านั้นนะค๊ะ


มาดูกันเลยค่ะว่าสูตรและวิธีทำมีอะไรบ้าง ง่ายๆแต่อร่อยมากๆรับรอง :D


ส่วนผสม


แป้งเค้ก 150 กรัม

ผงฟู 1/4 ช.ช.

โซดาไบคาร์บอเนต 3/4 ช.ช.

เกลือ 1/4 ช.ช.

ไข่ไก่ฟองใหญ่ 1 ฟอง

น้ำตาลละเอียด 100 กรัม

เนย 80 กรัม

นมเปรี้ยว 2 ช.ต.

วานิลา 1 ช.ช.

กล้วยหอมสุกเกือบงอม 1 ลูกใหญ่


วิธีทำ


1. นำแป้ง เกลือ ผงฟู ร่อนรวมกัน สองครั้ง พักไว้

2. กล้วยหอมบดละเอียด ใส่นมเปรี้ยวลงไปคนให้เข้ากันพักไว้

3. ตีเนยให้นุ่ม ใส่น้ำตาลทรายละอียดลงไปตีจนเป็นครีม จากนั้นใส่ไข่ลงไปตีให้เข้ากัน

4. จากนั้นใส่แป้ง ตีเบาๆพอเข้ากัน จากนั้นใส่กล้วยหอมบด สลับกันไปจนหมดจากนั้นใส่วานิลาตีพอเข้ากัน

5. ตักใส่ในถ้วยพิมพ์กระดาษ ไม่ต้องทาเนย วางลงในหม้ออบ แล้วค่อยเปิดไฟใช้ความร้อน 140-150°C

6. ใช้เวลาประมาณ 25-30 นาที

วิธีเช็คขนม ใช้ไม่ปลายแหลม จิ้มลงไปตรงกลาง ยกขึ้นมาไม่มีของเหลวติดปลายไม้มาด้วยแสดงว่าสุก
นำออกมา ถอดพิมพ์อลูมินั่มออก แล้ววางให้เย็น

ขอให้สนุกและอร่อยค่ะ


หมายเหตุ...ตอนที่ทำเสร็จลองเอามะพร้าวแห้งมาโรยหน้าก่อนอบ เพื่อจะดูว่ารสชาติจะไปด้วยกันได้มั้ย ปรากฏว่าหลุดหมด
ครั้งต่อมาก็เลยใช้มะพร้าวใส่ลงไปพร้อมกับกล้วย ผลออกมาอร่อยดีค่ะ ถ้าใครชอบมะพร้าวลองดูได้ใช้ประมาฯ สองช้อนโต๊ะค่ะ


51.jpg


52.jpg


แป้งและส่วนผสมแห้งที่ร่อนเตรียมไว้

60.jpg


กล้วยบด ผสมกับนมเปรี้ยว ใครชอบชอบมะพร้าวก็ใส่ มะพร้าวขูดสองช้อนโต๊ะลงไปรวมกันเลยค่ะ

32.jpg


ตีเนยให้นุ่ม

33.jpg


ใส่น้ำตาลทรายละเอียดลงไป ตีให้เข้ากัน

34.jpg


35.jpg


เมื่อได้ที่แล้ว ใส่ไข่ไก่ลงไปตีเบาแค่พอให้เข้ากัน

36.jpg


37.jpg


ใส่กล้วยบด ตีพอเข้ากัน ใส่แป้งตีพอเข้ากัน ทำสลับไปจนหมด

39.jpg


38.jpg


41.jpg


42.jpg


45.jpg


46.jpg


47.jpg


48.jpg


49.jpg


50.jpg



;)
I am a food lover - that is why I created http://www.food-lover.co.uk The home of great Recipes and almost everything about food ! My Websites : http://www.mutita.co.uk - http://www.carnabybelle.co.uk . Our generous hosts : http://www.orangutan.co.uk - http://www.theholt.co.uk
User avatar
Mutita
Site Admin
 
Posts: 709
Joined: Mon Sep 06, 2010 9:02 pm

Return to Cooking with a Multi-Function Convection Oven

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron